Opakovaně vyhrála středočeskou potravinu roku. Její džemy, ale i med z rodinné včelí farmy nebo netradiční slané zavařeniny a omáčky k masům ročně lákají tisíce nových zákazníků. Pro ně Lucie Hesová neustále vymýšlí nové a zajímavé receptury. Celý příběh poctivých džemů přitom vznikl tak trochu náhodou, v podstatě z nadúrody. Každý rok ale ke klasickým džemům přibývají nové receptury. „Když se urodí něčeho tolik, že nevíte, co s tím, tak přemýšlíte a vymýšlíte. Navíc se stávající zákazníci se vždy ptají, co mám letos nového. Vždycky to ale znamená najít si čas, utřídit si myšlenky a připravit novinku, potěšit s ní zákazníky,“ říká Lucie Hesová.
Příběh poctivých džemů vznikl na zahradě, na níž bylo původně jen pár stromů. Postupně ale Lucie Hesová přidávala další. „Máme oříšky, ostružiny, hruštičky, jablka, třešně. Vedle se už červená aronie, která je také důležitou součástí mé výroby. Je hodně zdravá a dá se použít jak do džemu, tak i do pečených čajů,“ popisuje Lucie Hesová. Nechybí ale například ani hloh. Želé z něho chutná třeba jen tak samotné, nebo například to vánočního cukroví nebo do jogurtu.
Obrovský úspěch a opakovaně ocenění Středočeská potravina roku si odnesla cuketová hořčice, která se výborně hodí nejen k masům a svou chutí překvapí i dobře připravené. Ročně spolu s ní připraví Lucie Hesová ve svém domě v Libušíně až 1 600 lahviček svých výrobků. Většinu z nich prodá přímo „ze dvora“ nebo on-line či v sýrárně v Berouně nebo Poděbradech nebo v dalších prodejnách s farmářskou produkcí.
Tuny medu
Hesovi ale mají ještě jednu velkou vášeň a celoroční práci. Mají 120 včelstev, která vyprodukují až 4 tuny medu ročně. I zde platí jedno základní pravidlo. „Správný včelař jim nikdy nevezme všechno a nechává jim vždycky nějaký med v úlu, aby měli pro sebe,“ doplňuje Lucie Hesová přímo ve stáčírně medu. Letošní produkce už si prakticky našla své zákazníky. Ale i váhající mají ještě šanci se kromě poctivých džemů ještě vybavit na nadcházející zimu pravým medem.
A kde najít více informací:
https://www.poctivedzemy.cz
Sdílet na: